Osmanlıda Sosyal Hayat

Osmanlı Devleti’nin toplum yapısı ve toplum düzeni altıyüz yıllık tarihi boyunca çeşitli görünümler arz etmiş ve farklılıklar göstermiştir.

Bu çeşitlilik ve farklılığın ise ana sebepleri; sınırların genişlemesine bağlı olarak Osmanlı Devleti egemenliğine giren dinî ve etnik grupların çeşitliliğinin artması, diğer yandan da kaybedilen topraklardaki Müslüman nüfusun büyük çoğunluğunun elde kalan topraklara çekilmiş olmasıdır.

Toplum hayatını ve toplum yapısını etkileyen bir başka neden de, kökleri bir önceki yüzyıla uzanan modernleşme çabalarıdır.

Osmanlı Devleti’nde hanedan ve saray halkı dışında toplum esas olarak iki unsurdan oluşturur: Askerîler ve Reâyâ. Bunları da açacak olursak toplum; askerî, ulema, tüccar ve esnaf, reâyâ (köylü-çiftçiler)’dır.

Özetlemek gerekirse, askerî sınıf yönetici sınıf olarak da nitelendirebileceğimiz ve vergiden muaf olan üç kesimi içermekteydi:

Kalemiye” yani bürokrasi, “Seyfiye” yani idareci-asker tabaka ve “İlmiye” yani kazaî-idareci sınıf ile eğitim öğretimle uğraşan ve dinî konularda fetva veren “Ulema”. Saydığımız bu yönetici gruplarına aşağıda tekrar değiniyor olacağız.

Reâyâ ise vergi vermekle yükümlü halk demektir. Reaya’nın içinde ; çiftçi-köylüler, konar-göçerler ve kasaba ve kentlerdeki zanaat erbabı, tüccarlar ve hizmet sektörü mensupları vardır.

About satalker34

Check Also

Kurultay(Toy/Kenğeç)

Kenğeş, İslam öncesi Türk devletlerinde toy ya da kurultay denilen toplantılarda iç ve dış konuların …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir