EKPSS, Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerinden oluşmaktadır. Genel Yetenek Testinde adayların karşısına 15 Türkçe 15 matematik sorusu çıkmaktadır. EKPSS Genel Kültür Testinde ise 10 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, 6 Temel Yurttaşlık Bilgisi, 3 Türk Kültür ve Medeniyetleri, 5 Türkiye Coğrafyası, 6 Türkiye ve Dünya ile İlgili Genel, Kültürel ve Güncel Sosyoekonomik Konu sorusu çıkmaktadır.
EKPSS’ye çalışacak adaylar öncelikle Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı hakkında bilgi edinmelidir. EKPSS hakkındaki bilgilere ÖSYM’nin internet sayfası ve çeşitli internet adresleri üzerinden ulaşmak mümkündür. Sınav hakkında bilgi edinen adayların çalışma stratejisi daha doğru olmaktadır. EKPSS sorularının kapsamları öğrenilmeli ve geçmiş yıllarda sorulan sorular çözülmelidir. Bu incelemeler sonucunda her aday kendine uygun çalışma planı hazırlamalıdır. Planlı çalışmak, adayların EKPSS başarısını artırmaktadır.
EKPSS’ye hazırlanırken her derse farklı çalışma metodu uygulayarak çalışmak gerekmektedir. Türkçe sorularında başarılı olmak isteyen adaylar, ellerinden geldiğince kitap okumalıdır. Kitap okumak, Türkçe sorularında başarılı olmayı sağlamaktadır. Türkçe sorularında başarılı olmak için kitap okumak dışında çıkmış soruları ve çeşitli kaynaklarda yer alan kaliteli soruları çözmek de gerekmektedir. EKPSS matematik soruları ise birçok adayın zorlandığı sorulardır. EKPSS matematik çalışmaya başlamadan önce, önceki yıllarda çıkmış olan matematik soruları incelenmeli ve her aday kendi matematik seviyesini belirlemelidir. Çalışma döneminde her aday kendi seviyesine uygun kaynaklardan yararlanmalı ve internetten yardım almalıdır. İnternette çeşitli platformlarda yer alan konu anlatım- soru çözüm videoları sayesinde EKPSS matematik konularına çalışmak mümkündür. Matematik dersi ancak çok sayıda soru çözülerek başarılı olunan bir derstir. Konu çalışmasını bitiren adaylar çözebildiği kadar çok soru ve deneme çözmelidir.
Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı Genel kültür bölümünde yer alan tarih, coğrafya ve vatandaşlık dersleri ortak çalışma mantığına sahiptir. Adaylar kendi notları, konu anlatım kitapları ve internet üzerinden ulaşılabilen konu anlatım videoları sayesinde tarih ve coğrafya dersi konularını çalıştıktan sonra soru çözüm aşamasına geçmelidir. Hem geçmiş yıllarda sorulmuş olan EKPSS tarih ve coğrafya soruları çözülmeli hem de çeşitli EKPSS soru bankası kitaplarından soru çözülmelidir. Çözülen sorular adayların öğrendikleri bilgileri pekiştirmesini sağlamaktadır. Vatandaşlık dersi konularının bir kısmı için tarih ve coğrafya dersi için uygulanan sınav çalışma mantığı uygulanmalı, güncel konulardan gelen 6 adet soru için de internet gibi güncel konuları takip etme imkanı sunan yerlerden güncel konular takip edilmelidir.
EKPSS konu çalışmasını bitirmiş olan adayların her gün en az 1 deneme çözmesi gerekmektedir. Deneme çözerken sınavdaymış gibi süre tutulmalıdır. Denemeleri süre tutarak çözmek, adaylara kendi soru çözüm hızını gözlemleme şansı sunmaktadır. EKPSS çalışma döneminde süre tutarak deneme çözen adaylar zamanla soru çözüm hızını artırabilmekte, EKPSS’de süre sıkıntısı yaşamamaktadır. Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı öncesinde çözülen denemeler sayesinde eksik olunan konular da fark edilmektedir. Denemelerde alınan sonuçlara göre eksik olunan konulara geri dönüp çalışmak EKPSS’den yüksek puan almayı sağlamaktadır.