Orta Asya Kültür Merkezleri

1. Anav Kültürü (MÖ 4000 – MÖ 1000)
Orta Asya’nın en eski kültürüdür. Bugünkü Türkistan’dadır. Bu dönem insanlarının tarımla uğraştıkları, yerleşik yaşama geçtikleri, seramikten eşyalar yaptıkları görülmüştür. Atın, ilk kez bu kültür bölgesinde görüldüğü ileri sürülmüştür.

2. Afanesyevo Kültürü (MÖ 2500 – MÖ 1700)
Türklerin, en eski kültürüdür. Altay – Sayan Dağları’nın güneybatısındadır. Bu bölgede ele geçen ok uçları, bıçaklar, Türklerin avcı ve savaşçı özelliklerini yansıtmaktadır. Orta Asya uygarlığının temelini oluşturmuştur.

3. Andronova Kültürü (MÖ 1700 – MÖ 1200)
Orta Asya’da, en geniş alana yayılmış olan kültür bölgesidir. Altaylardan – Ural Dağları’na uzanan bu kültür bölgesinde yaşayan Türklerin ilk kez tunç ve altını işledikleri belirtilmiştir.

4. Karasuk Kültürü (MÖ 1200 -MÖ 700)
Orta Asya’da, demirin ilk kez Türkler tarafından bu dönemde işlendiği ileri sürülmüştür. Ayrıca dokumacılık yaptıkları dönemdir. Atlı göçebe kültürünün Orta Asya’ya yayılmasını sağladıkları belirtilmiştir.

5. Tagar Kültürü MÖ 700-MÖ 300)
Abakan bölgesindedir. Önceki Türk kültürlerinin sentezidir bu sayede Orta Asya’nın en gelişmiş kültür bölgesi haline gelmiştir. Bölgede yaşayanlara ait çok sayıda hançer, ok uçları, bilezik gibi madeni eşyalar ile hayvan heykelleri ve ağaç evler bulunmuştur.

About satalker34

Check Also

Osmanlıda Sosyal Hayat

Osmanlı Devleti’nin toplum yapısı ve toplum düzeni altıyüz yıllık tarihi boyunca çeşitli görünümler arz etmiş …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir